Pandemia zamroziła rekrutacje

20 proc. firm prowadzi zaplanowane wcześniej rekrutacje. Są to najczęściej przedsiębiorstwa z branż IT, FMCG, finansowej oraz centra usług wspólnych. Na drugim biegunie znajdują się spółki, które w całości zawiesiły lub odwołały projekty rekrutacyjne — to 26 proc. ankietowanych podmiotów, przeważnie z sektora produkcyjnego i automotive. Jako główny powód takich decyzji podają niepewność co do przyszłych potrzeb biznesowych(68 proc.). Innym ważnym argumentem jest konieczność ograniczania kosztów (37 proc.). W ramach oszczędności redukcję etatów rozważa 13 proc. firm. – Związana z koronawirusem sytuacja jest nietypowa, a to budzi obawy zarówno w życiu osobistym, jak i w biznesie. Pracodawcy obserwują postępy w odmrażaniu gospodarki. Na razie mają zbyt dużo lęków i wątpliwości, co owocuje brakiem zgody na nowe zatrudnienia – komentuje Katarzyna Pawłowska, autorka raportu z Lee Hecht Harrison Polska.