TYLKO BEZ NERWÓW

„Występowanie i natężenie stresu zależy w dużej mierze od organizacji i otoczenia, w którym się pracuje. Czy możemy go wyeliminować? […] Metody radzenia sobie ze stresem możemy podzielić na dwie kategorie: psychologiczno-medyczną (tu dla każdego coś miłego – np. wszelkie ćwiczenia relaksacyjne, joga, modlitwa, tabletki, pomoc lekarza lub terapeuty itp.) oraz metody właściwe środowisku pracy, czyli: informacja, struktura i wsparcie. W większości przypadków nie da się uciec przed stresem. O ile menedżer może odmówić wykonania jakiegoś polecenia, gdy kłóci się to z jego sumieniem, o tyle trudno uzasadnić odmowę zakomunikowania załodze redukcji etatów. Znam przypadki, gdy sfrustrowany menedżer tracił z dnia na dzień autorytet i skonfliktował się z załogą, a źle zwolnionemu pracownikowi stres związany z okolicznościami odejścia z firmy utrudnił adaptację w dwóch kolejnych korporacjach.” – pisze Paweł Gniazdowski, ekspert zarządzania karierą, szef DBM Polska.