Firmy hojnie odprawiają zwalnianych menedżerów

Chociaż zdecydowana większość, bo 86 proc. badanych, znalazła nową pracę w ciągu roku po rozmowie pożegnalnej (w tym 16 proc. w ciągu trzech miesięcy), to 14 proc. szukało jej ponad rok. Dla 42 proc. menedżerów proces poszukiwań okazał trudniejszy, niż pierwotnie zakładali. Głównie dlatego, że na rynku było mniej ofert na interesujące ich stanowiska, niż się spodziewali. Sporym wyzwaniem była też mała elastyczność headhunterów i ich „bardzo mała responsywność". Paweł Gniazdowski, country manager w LHH DBM Polska zaznacza, że lansowany w mediach tzw. rynek  pracownika nie dotyczy menedżerów wyższego szczebla. Chociaż sytuacja jest znacznie lepsza niż trzy, cztery lata temu, to liczba stanowisk dla dyrektorów i prezesów raczej nie rośnie. Zmienia się też model wielu stanowisk menedżerskich, które są bardziej elastyczne i raczej projektowe niż stałe. Częściej chodzi tam o koordynację niż tradycyjne zarządzanie.